Brusella, bakterilerin neden olduğu ve hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) bir hastalıktır. İnsandan insana nadiren bulaşan brusella belirtilerinin belirgin özellikleri yoktur ve hafiften ağır klinik tablolara kadar değişebilir. Akut veya kronik seyredebilen brusella, bir çok hastalığı taklit edebilen sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen hastalık ciddi sağlık ve gıda güvenliği sorunlarına neden olabilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Brusella, Akdeniz ateşi veya Malta ateşi gibi isimlerle de anılmaktadır. İnsanlara genellikle çiğ et ve pastörize edilmemiş süt gibi hayvansal ürünlerden bulaşır. Brusella bakteriler tıpkı şarbon hastalığında olduğu gibi havayla ya da açık bir yara ile temas yoluyla yayılabilir. Brusellanın önlenmesinde hayvanlar için etkili aşılar ardır, ancak insanlar halen bir aşı mevcut değildir.

Brusella (Bruselloz) nedir?

    Bruselloz, hayvanlardan insanlara çoğu kez pastörize edilmemiş süt , peynir ve diğer süt ürünleri ile yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur. Daha nadir olarak hastalık hava yoluyla ya da enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Belirtileri ve bulguları birçok hastalığı taklit ettiğinden tanısı zordur. Akdeniz havzası, Arap yarımadası, Hindistan, Orta Asya, Afrika, Orta ve Güney Amerika’da yaygın bir hayvan hastalığıdır. Hastalık daha çok koyun,sığır,domuz ve köpeklerde görülür. Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

 

Bruselloz nasıl bulaşır?

 

  • Çiğ süt ürünleri:Enfekte hayvanların sütünün içindeki Brucella bakterileri, bu sütlerle üretilen ve pastörize edilmemiş süt, dondurma, tereyağı ve peynir tüketen insanlara bulaşabilir. Bakteri, enfekte hayvanların çiğ veya az pişmiş etlerinden de bulaşabilir.
  • Hava yolu:Brucella bakterileri havada kolaylıkla yayılır. Çiftçiler, laboratuvar teknisyenleri ve mezbaha çalışanları, bakterileri soluma yoluyla kapabilir.
  • Direkt temas:Enfekte bir hayvanın kanında, sperminde veya plasentasında bulunan bakteri kan dolaşımınıza bir kesik veya yaradan girebilir. Normalde hayvanlarla sıradan temas enfeksiyona neden olmaz. Bruselloz evcil hayvanlardan çok nadiren bulaşır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf kişiler risk altındadır ve evcil hayvanlarını brusellaya karşı aşılatmaları koruyucu olabilir.

Bruselloz normal olarak insandan insana yayılmaz, ancak birkaç vakada, kadınların doğum sırasında veya anne sütü ile bebeklerine hastalık bulaştırdıkları tespit edilmiştir. Bruselloz nadiren, cinsel aktivite veya kontamine kan veya kemik iliği nakliyle yayılabilir.

Bruselloz tanısı

Bruselloz tanısı, hastalığa neden olan bakteriye nasıl ve ne zaman maruz kaldığınızı anlamaya bağlıdır. Doğru tanı için doktor öncelikle kan testi ve kemik iliği kültürü isteyecektir. Bu testlerle kanınızda brucella bakterisi ya da bu bakteriye karşı antikor olup olmadığı anlaşılır. Daha sonrasında şu ek tanı yöntemleri de gerekebilir:

  • X-ışınları:Kemiklerinizdeki ve eklemlerdeki değişiklikleri ortaya çıkarabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans Görüntüleme(MRI) :  Bu görüntüleme testleri, beyin veya diğer dokulardaki inflamasyonu veya apseyi tanımlamaya yardımcı olur.
  • Beyin omurilik sıvısı kültürü:Bu testte alınan az miktarda sıvı örneğinde beyin ve omuriliğinizde menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyon olup olmadığına bakılır.
  • Ekokardiyografi : Ses dalgalarıyla kalbinizin görüntüsü alınır ve kalbinizde enfeksiyon belirtilerine ya da bir hasar olup olmadığına bakılır.

Brusella tedavisi

 

Brusella tedavisinde antibiyotikler kullanılır.Bu antibiyotikler belirtileri hafifletmeyi,hastalığın tekrarlamasını ve komplikasyonları önlemeyi amaçlar. En az altı hafta boyunca antibiyotik kullanmak gerekir. Brusella tedavisinde doktorunuz hem rifampin hem de doksisiklin reçete edebilir. Belirtileriniz birkaç ay boyunca tamamen yok olmayabilir. Hastalığın tekrarlama ve kronikleşme riski vardır. Bu nedenle tedavi sonrasında mutlaka kontrole tekrar gitmek çok önemlidir.

 

Brusella’dan korunma yolları

Hayvanlar için bruselloz aşısı vardır.Evcil hayvanlarla çalışıyorsanız,hayvanlarınızı bruselloz için aşılamanız gerekir. Ne yazık ki ,insanlar için aşı yoktur.Kendinizi bakterilerden korumak için , aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz.

  • Pastörize edilmemiş süt, peynir ve dondurma tüketmekten kaçının. Özellikle başka ülkelere seyahat ediyorsanız bu konuda daha dikkatli olmanız gerekebilir.
  • Tüm etleri 63 -74 derece arası bir iç sıcaklığa ulaşıncaya kadar pişirin. Dışarıda yemek yiyorsanız eti iyi pişmiş sipariş edin. Kaynağı belirsiz et satın almayın
  • Eğer bir veteriner, çiftçi, avcı veya mezbaha işçisiyseniz, hasta veya ölü hayvanlarla ya da hayvan dokularıyla çalışırken ya da doğum yapan bir hayvana yardım ederken lastik eldiven ve koruyucu gözlük kullanın. Hayvan kanıyla temas etmemesi için cildinizdeki açık yaraları örtün.
  • Yüksek riskli işyerlerinde güvenlik önlemleri alın. Laboratuvar çalışanıysanız, tüm örnekleri uygun biyogüvenlik koşulları altında inceleyin. Bakteriye maruz kalınması durumunda derhal tedaviye başlanmalıdır.
  • Kesimhanelerde, hayvanların öldürüldüğü alan ile diğer işlem alanlarının birbirinden ayrılması ve koruyucu giysiler kullanılması gibi önlemler alınmalıdır.

BIOEASY Brucella Ab Hızlı Test Kiti’ne ürünler kısmından VETERİNER DİAGNOSTİK TESTLERİ bölümünden ulaşabilirsiniz.