Koyun ve keçilerde mastitis önemlidir, çünkü hayvanların verimini ve çiftlik karlılığını azaltabilir.

Mastitis ( meme iltihabı), önemli bir koyun ve keçi hastalığıdır, çünkü süt hayvanlarının ürettiği sütün miktarını ve kalitesini düşürür ,kuzu ve besi hayvanlarında kilo alımını azaltır. Ayrıca hayvan refahını da etkiler. Mastitis, memenin iltihabıdır. Fiziksel yaralanma, stres veya bakteri mastitise neden olabilir. Koyun ve keçilerde Streptococcus sp., Staphylococcus sp., Pasteurella sp. ve E. coli gibi mastitise yol açan bakteriler vardır.

Mastitise neden olan kesin bakteri türü sadece laboratuvar analizleriyle belirlenebilir. Mastitis klinik veya subklinik olabilir. Sütte pıhtı veya serum, klinik mastitisin belirtileridir. Ayrıca meme, şişmiş, sıcak veya dokunuşta hassas olabilir. Subklinik mastitis sadece California Mastitis Testi (CMT) gibi bir test kullanılarak ya da sütteki iltihaplı hücrelerin sayılması veya laboratuvarda süt kültürüyle tespit edilebilir.

Bakteriler memeye girdiğinde, bir mastitis enfeksiyonu oluşabilir. İyi meme ve meme başı konformasyonu mastitis riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Mastitisin önlenmesine yardımcı olmanın bir yolu hayvanların sağım ve yaşam alanlarını temiz tutmaktır. Kuzu ve emzirilen çocuklarda solunum yolu hastalıklarının önlenmesi, ayrıca, kuzularda ve çocuklarda zatürreye neden olan bir bakteri olan mastitis ve Pasteurella hemolytica’nın da önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca sağımdan sonra memeleri antisepsi solüsyon içine daldırarak, koyunlarda mastitis riskini büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Mastitis tedavisi genellikle enjekte edilebilir veya meme içi antibiyotik kullanımıyla yapılır.

Mastitis tedavisinde koyun veya keçide kullanım için etiketlenmiş antibiyotik yoktur. Bu nedenle, koyun ve keçiler için mastitis tedavisinin tümü ekstra etiket olarak kabul edilir ve veterinerin gözetimi altında yapılmalıdır.

Ekstra etiket, etiket üzerinde özel olarak listelenmemiş ve yalnızca bir veterinerin yazılı emriyle izin verilen bir şey için kullanılan herhangi bir ilacın kullanımıdır. Klinik mastitisli koyunlar çok hasta olabilir ve sıklıkla başka destekleyici bakım gerektirir. Meme içi kuru temizleme tedavisinin yapılması, kuru dönemde mastitis tedavisine yardımcı olabilir, ancak koyun ve keçiler için etiketli kuru bir tedavi antibiyotiği olmadığından veteriner hekime yönlendirilmelidir. Üreticiler kontamine et veya sütün besin zincirine girmesini önlemek için ilaç bırakma aralıklarını takip etmelidir.

Mastitis, koyun ve keçilerde üretimin azalmasına neden olabilir ve mastitisin çoğunluğu subkliniktir. Küçükbaş hayvanlarda mastitisin tüm tedavisi ekstra bir etikettir ve bu nedenle veteriner ile çiftlik sahipleri devamlı iletişim halinde olmalıdır. Temiz çiftlik ve hijyenik sağım uygulamaları, küçükbaş hayvanlarda mastitisin önlenmesinde kilit rol oynar.

Kaynak : canr.msu.edu